VÝSTAVY / Zubrnice, kostel sv. Maří Magdaleny / 2014

Výstavní prostor je koncipován jako platforma pro prezentaci současného uměleckého dění, s cílenou kurátorskou koncepcí (pro rok 2014 - česká prostorová tvorba mladých umělců). Kostel sv. Maří Magdaleny v Zubrnicích je národní kulturní památkou a jeho dispozice jsou velmi specifické, navíc je možné i využít přilehlého okolí kostela např. pro intervence. V prostoru je možné prezentovat volné realizace monumentálního charakteru i menší prostorové intervence reagujících na dané místo. Podstatou vystavovaných uměleckých projektů by mělo být řešení nabízeného prostoru, citlivé reagování na něj, využití jeho charakteru apod.
 
2014 / kurátorský koncept: Karel Konupka, Adéla Machová (roz. Hrušková), Robert Vlasák

výstavy

LADA SEMECKÁ - ZÁVĚTŘÍ / 10. 9. - 28. 10. 2014

Sklářka a sochařka Lada Semecká v současnosti studuje doktorský program Výtvarná umění na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí n. L.. V tvorbě se věnuje tvůrčí práci s materiálem skla, kamene i dřeva, který zpracovává do ladných i hravých tvarů. Na výstavě představila skleněné závěsné objekty a prostorové zvukové objekty.

MARKÉTA VÁRADIOVÁ - DOMOVY / 8. – 7. 9. 2014

Prezentace umělecké tvorby mladé současné umělkyně Markéty Váradiové se dotýká specifického prostoru jako místa, které nás ovlivňuje a působí na nás. Takovým místem je i náš domov, místo námi vybrané pro život. Na zrcadlovou plochu autorka vypískovala mapu jednotlivých měst, obcí, městských čtvrtí, kde doposud žila a žije. Dílo je reflexí prostoru a odkazuje na génius loci „žitých míst“ a na to, že prostředí, ve kterém žijeme, nás určitým způsobem ovlivňuje a formuje. Zrcadlové obrazy ozvláštnili sakrální prostor, v němž rozehrály hru světel a zrcadel, čímž vytvořili poetickou atmosféru. V tvorbě Markéty Varádiové se setkáváme se vzpomínkami, reflexí života, nenásilnou ironií, hravostí i geometrickou abstrakcí (především ve vystaveném cyklu zrcadlových obrazů Domovy).

ROBERT BUČEK - APOKRYFY / 4. – 30. 5. 2014

Výstava představila sochařskou tvorbu mladého umělce Roberta Bučka. Po specifický prostor kostela Sv. Máří Magdaleny v Zubrnicích byla vybrána díla inspirovaná biblickými motivy. Typickým dílem s apokryfním prvkem byla např. vystavená socha Muž s beránkem vytvořená ze dřeva a textilu, kdy dílo parafrázuje symbol beránka jako oběť Bohu za hřích.
Markéta Váradiová / Domovy

 



Komentáře

Oblíbené příspěvky