VÝSTAVA / Kristína Reisová - Všednosti

Pro design

Kulturní fabrika Armaturka, Ústí nad Labem


21. 4. – 26. 5. 2016



Pro tvorbu Kristíny Reisové (* 1994, Bojnice) je charakteristická poetická linka a ladný lehký vtip, jehož autorka často dosahuje proplétáním významových rovin vybraných slov či obrazů. Reisová se zaměřuje na reflexi všedních věcí a situací a obraz každodennosti pak zpracovává pomocí instalace a práce s objekty.

Její díla v sobě ukrývají nejrůznější poetické příběhy všednosti, které často doplňují jazykové hříčky. Hra s významy slov, věcí a obrazů je evidentní zejména v práci Všedné veci (objekty/instalace/videa, 2016) nebo instalaci Prítomnosť minulosti (2015). Naopak u zvukové instalace Žijeme spolu (2016) se autorka drží stylu přímého vyprávění a popisu běžného života.

Od roku 2013 studuje Kristína Reisová v Ateliéru tělového designu (vedoucí pedagog Lenka Klodová) na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického (FaVU VUT) v Brně. V letošním roce je na studijní stáži v Ateliéru environment FaVU VUT, jež vedou Barbora Klímová a Matěj Smetana. Oba ateliéry spojuje především zaměření na konceptuální tvorbu, což je znát i v práci Kristíny Reisové.

Přestože se Galerie Pro design orientuje na prezentaci současného designu, rozhodla jsem se (jako kurátorka současného umění) nahlédnout koncepci galerie z jiného úhlu pohledu a vystavit zde aktuální tvorbu mladé výtvarné umělkyně, jež ve své práci využívá nejrůznější produkty a věci a design samotný pak vnímá spíše v širším slova smyslu, jako tvarování.



Komentáře

Oblíbené příspěvky