VÝSTAVA / OBJEKTiVNĚ

Galerie Emilla Filly, Ústí nad Labem
13. 9.-10. 10. 2012
OBJEKTiVNĚ

Vystavující / Jan Krtička, Libor Novotný, Jan Prošek, Robert Vlasák
Kurátorka / Adéla Hrušková (dnes Machová)

Více o výstavě a video na webu galerie. 

Prostor, materiál, technologie, to jsou tři základní prvky, které spojují tvorbu Jana Krtičky (1979), Libora Novotného (1979), Jana Proška (1977) a Roberta Vlasáka (1978). Tvorba čtyř mladých umělců představovaná na výstavě OBJEKTiVNĚ tak odkrývá jednu část současné prostorové tvorby. Ze čtyř úhlů pohledů a různých tvůrčích přístupů – umělecký objekt, zvuková instalace, interaktivní projekty, video instalace – je divákovi představován svět v obrazech i situacích.
V samotném názvu výstavy se skrývá jednoduchá hra se slovem objekt jako dominantním prvkem výstavy a zároveň název akcentuje situaci současné prostorové tvorby. Sochařská tvorba se během druhé poloviny 20. století rychle vyvíjí a objevuje nové výrazové prostředky. Socha přestává být vnímána kanonicky jako prostředek pro zobrazení věci, její hranice jsou posunovány. Umělecký objekt nemusí fungovat samostatně, ale může být například součástí celku (instalace) nebo může být procesuálně proměňován (intervence ve veřejném prostoru, landart apod.). Proto dnes raději hovoříme o prostorové tvorbě, která pojme jak umělecké instalace, objekty a procesuální projekty pracující s prostorem, novými médii nebo performance. 
Vrstevnaté rozložení objektů do instalací a tvoření situací jsou typickými znaky výstavy OBJEKTiVNĚ. Výstava se nesnažila o hledání objektivního pohledu na výtvarné umění, jak by se mohlo podle jejího titulu na první pohled zdát. Výstava představila tvorbu současných mladých výtvarných umělců, studentů doktorského studia oboru Vizuální komunikace Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zaměřila se na samotný objekt uměleckého zájmu a otevřela prostor pro hru, experiment i reflexi aktuálního dění kolem nás. Kombinace nejrůznějších technik, různorodost materiálů a nové technologie jsou používány ve výtvarném umění nejen k tomu, aby umělecké dílo diváka oslovilo a informovalo, ale aby jej vtáhlo do hry, překvapilo, pobavilo a inspirovalo k objevování světa.


Komentáře

Oblíbené příspěvky